English

A nyolcadik kerület megítélése megosztó, azonban az elmúlt évtized fejlesztései egészen átalakították a nyolcadik hangulatát. Többek között a napsütötte Palotanegyed, vagy a frissen felújított Rákóczi tér kétségtelenül a feltörekvő nyolcadik új arculatát képviselik. A rejtőzködő városi kastélyok sora szinte életre kelti a kerületben az Osztrák-Magyar Monarchia örökségét. Az elegáns Palotanegyed egy tökéletes belvárosi alternatívája a közvetlen szomszédságában elhelyezkedő nyüzsgő hatodik kerületnek, az egyetemekkel és múzeumokkal tűzdelt ötödik kerületnek, vagy éppen az élénk gasztro élményekkel tűzdelt Ferencvárosnak.

Legjobb környékek

Palotanegyed, Rákóczi tér, Blaha Lujza tér

A lakás piac

Ahogyan a kedvelt 5., 6., és 7. kerületekben emelkednek az árak, a befektetők részéről egyre növekvő figyelem irányul az olcsóbb 8. kerület rejtett kincsei iránt. A belváros közelsége és az elbűvölő Palotanegyed építészeti jellegzetességei bizonyulnak a legcsábítóbbnak. Hosszú távra kiadott lakások, rövid-távú Airbnb-k, butik hotelek és hostelek széles skálája megtalálható a kerületen belül.

A tavalyi növekedés

22

%

Épitészet

Budapest számos kiemelt jelentőségű épületét a híres Ybl Miklós álmodta meg, többek között az Operát, a Szent István Bazilikát és a Parlamentet. Az építész jellegzetes stílusjegyei számos térségben visszaköszönnek, többek között a 8. kerületben is. Az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés után a birodalom elitje 34 városi palotát és kastélyt épített a negyedben, míg a középosztálybeli polgári lakások a terület többi részét terítették be. A pompás utcák sorait tökéletesen koronázza az 1847-ben épült Magyar Nemzeti Múzeum épülete. Mára kétségtelen, hogy a számos beruházás és felújítás teljesen megújította a kerület nagy részét, ami lényegesen hozzájárult a 8. kerület pozitívabb megítéléséhez. 

A
Hangulat

Budapest titkos ékköve, feltörekvő negyede, tele klasszikus építészeti remekművel és kortárs butikkal.

Mire számíthatunk

Független és klasszikus. A Palotanegyed számos hangulatos kávézó, étterem és butik hotel otthona, igazi csemege azok számára, akik szeretnek a megszokott útról letérni. Budapest történelmi örökségének gyönyörűen újjáélesztett negyede a belvárosi tömegtől távol.

Mire ne számítsunk

A bőséges zöld terület nem a kerület jellegzetessége. Ugyan a bájos Károlyi Kert is a közelben van és számos fát ültettek az utcák színesítése érdekében, azonban a nyolcadik kerület mindig is igazi belvárosi környék marad.