English
13 May 2020

A Budapesti Ingatlanpiac alakulása a COVID19 gazdaságra gyakorolt ​​hatásainak fényében

Az elmúlt néhány hónapban a világ nagy kihívásokkal néz szembe a COVID 19 elleni küzdelemben. Hatásait mindannyian érezzük életünk különböző területein. Ezekben a nehéz időkben éppen elegendő kihívást jelent a mindennapok menedzselése, így nem csoda, ha az ember kissé elveszve érzi magát a gazdaságban zajló események és azok ingatlanpiacra gyakorolt hatását illetően.

Nem érti mi zajlik az ingatlanpiacon, vagy esetleg a körülmények elbizonytalanították döntésében? Az A1 Cégcsoport a belvárosi prémium ingatlanok szolgáltatójaként segít megfontolt és jövedelmező döntést hozni.

Az alábbi cikkben összefoglaltuk, hogyan is alakítja a budapesti ingatlanpiacot a COVID 19 és annak gazdasági következményei.

 

Ingatlan tranzakciók alakulása

Kezdjük is egy kis történelmi kitekintéssel, hiszen a múltbéli globális járványok gazdasági hatásai segítségül szolgálhatnak egy tisztább képet alkotni a jelenlegi helyzetről.


A Zillow által közölt empirikus kutatások szerint az 1918-as spanyol influenza és a 2003-as SARS járvány egyaránt a termelés jelentős veszteségéhez vezetett. A gazdasági hatás értelemszerűen szektoronként eltérő volt, azonban mivel a fogyasztók érthető okokból kifolyólag igyekeztek elkerülni az emberi érintkezést, a 2003-as SARS járvány ideje alatt a havi ingatlanügyletek átmenetileg 33% -ról 72%-ra estek vissza a kiindulási értékhez képest, míg az ingatlanárak a kezdetekben nem csökkentek.


A jelenlegi kínai helyzet alatt a Goldman Sachs (2020) által szolgáltatott korai adatok azt mutatják, hogy míg a kínai ingatlan tranzakció számok majdnem leálltak, az ingatlanárakra vonatkozó hatás még nem egyértelmű.


Sokk és tagadás. A hirtelen bekövetkező változásokra reagálva természetes emberi reakciók ezek, hiszen ilyen bizonytalan körülmények között csak napról napra tudunk tervezni. A COVID 19 korai szakaszában a közgazdászok, kutatók és üzletemberek többségében azt állították, hogy ez egy gyors lefolyású járvány lesz, amelyet csak egy szerény recesszió követ majd. Azonban mivel a tranzakciók száma csökken, gazdasági lassulásra és nagyobb recesszióra lehet majd számítani.

 

Jelen egészségügyi és gazdasági helyzetben érthető, hogy csökkentek a tranzakció számok, viszont fontos, hogy ezt ne keverjük össze a vevők számával. Az ingatlanpiac ugyan lelassult, de legalább él, hiszen tranzakciók még mindig zajlanak Budapesten, ami azt jelenti, hogy a vevők továbbra is érdeklődnek. Ez a lelassult időszak akár 2 évig is eltarthat, de egyes vevők hajlandóak még tovább is várni, hogy befektetésük megtérüljön. További ingatlanpiaci változások elsősorban a fő gazdasági szereplők és a kormányzat intézkedéseitől függnek.

 

A budapesti ingatlanpiac már a kipukkadás szélén állt


A jelenlegi rendkívüli egészségügyi helyzetet és a várható gazdasági következményeit kicsit félretéve, érdemes felidézni Budapest jellegzetességeit és a budapesti ingatlanpiacban rejlő potenciált. Már évek óta elemezzük a piacot, elsősorban Budapest legnépszerűbb belvárosi kerületeinek szakértői vagyunk. Visszatekintve azt mondhatjuk, hogy a budapesti piac már egy kipukkadás szélén álló buborékban volt.

 
2017-ben a magyar főváros bekerült a The Guardian által összeállított Top 10 leggyorsabban növekvő ingatlanpiac listájára. Az európai ingatlan-árszínvonalakhoz képest a budapesti sokkal alacsonyabb, így nem csoda, hogy a befektetők kedvence Budapest. Ez utóbbit igazolja a Telegraph is, mi szerint 2019-ben Budapest bekerült Európa top 10 ingatlanbefektetési városai közé.


Továbbá a Knight Frank - Global Residential Cities Index jelentése szerint tavaly (2019) harmadik alkalommal került Budapest a világon leggyorsabban emelkedő ingatlanárak listájának tetejére.


Magyarországon a lakásárak 24%-kal növekedtek 2019 harmadik negyedévében az alacsony jelzálogkölcsönök, az erős foglalkoztatás és a gazdasági növekedés hatására. A piac gyors növekedésének legfontosabb hajtóereje a közel 8%-ot elérő hozam, az alacsony vagy közepes mértékű tranzakciós költségek, valamint a tulajdonosok számára kedvező törvények voltak. Azonban további külső tényezők, - mint a növekvő turizmus vagy számos városfejlesztési projekt - is hozzájárultak Budapest népszerűségének és jövedelmezőségének népszerűsítésében az ingatlanpiacon.


A COVID 19 előtt a számok az egekben jártak, s ezt az túlfűtött ingatlanpiac tízszeresen tükrözte is. Mivel azonban a globális gazdasági fellendülés és a nemzeti GDP-növekedés előrejelzései egyre csak lassultak, az éber ingatlanbefektetők és gazdasági intézmények már sejtették, hogy a piac valamikor meg fog fordulni. A viszonylag recesszió álló ingatlanbefektetések kivételével egy befektetési célú ingatlan eladásánál nem az volt a kérdés, hogy eladjuk-e, hanem az, hogy mikor. A Magyar Nemzeti Bank 2018 októberében jelentést adott ki a budapesti ingatlanpiac túlmelegedésének kockázatairól, így megvizsgáltuk a piacot érintő mikro- és makrogazdasági tényezőket.

 
Ahogy az alábbi grafikonon is láthatjuk, a magyar ingatlanárak a növekedés végéhez érkeztek. Az 1800-as évek óta tartó ingatlan ciklusok átlagos hossza 18 év volt, azonban az elmúlt három évben ez 6, 10 és 17 év volt, vagyis átlagosan 11 évre számíthatunk a helyreállástól a recesszióig. Pontos adatokkal és grafikonokkal kimutatható, hogy a 11 éves ciklus alatt egy hosszú növekedési fázis várható, amelyet gyors visszaesés követ, miután a piac belépett a túlkínálat fázisba. A COVID 19 eseményei csak egy lendületet adtak annak, ami már elkerülhetetlen volt.


A piac ugyan lelassult, de életben van.


Foglaljuk össze röviden, mit is jelent mindaz, amit fentebb összefoglaltunk.


Akár tetszik, akár nem, a COVID 19 hatással van Budapest ingatlanpiacára. Az ingatlanárak csökkennek, a tranzakciószámok csökkennek, tehát az ingatlaneladás időzítése egyre égetőbb kérdés.


A fogyasztók átlagos viselkedése megváltozott, hiszen mindenki igyekszik minimalizálni az emberekkel való érintkezések számát, s a kormányzati korlátozások is ez irányba ösztönzik a lakosságot, tehát a gazdasági lassulás elkerülhetetlen volt a kezdetektől fogva. Napról napra többet tudunk ebben a bizonytalan környezetben, azonban, ami már biztos, hogy az ingatlanpiac ugyan lelassult, de még életben van.


A járvány kitörése előtt az igazán éber befektetők és piaci szereplők már észlelték a túlfűtött piac vészjeleit és számítottak a fordulópont bekövetkeztére, vagyis a tökéletes időzítésre, mikor adják el befektetési ingatlanjukat. Ma az ingatlan eladás ugyan több kihívással jár, de egyértelműen lehetséges.


Eladná ingatlanát? Mi összekötjük vevőinkkel.

 

A jelenlegi rendkívüli egészségügyi helyzet ellenére vállalatcsoportunk folyamatosan végzi tevékenységét, továbbra is számos magyar és nemzetközi ügyfél keres meg bennünket ingatlanvásárlási vagy értékesítési szándékkal.

 

Vevőink folyamatosan keresik az ingatlan befektetési lehetőségeket és mi fáradhatatlanul dolgozunk nap mint nap, hogy kielégítsük igényeiket. Felelős vállalatcsoportként mindent megteszünk az Önök és kollégáink biztonsága és egészségmegőrzése érdekében, így a olyan intézkedéseket vezettük be, amelyek csökkentett személyes érintkezéssel, illetve telefonos és online ügyintézéssel segítik a zökkenőmentes tranzakciók megvalósulását.

 

Mindent azért teszünk, hogy ügyfeleink magabiztosan intézhessék ingatlanügyleteiket. Mélyreható piaci ismerettel és több éves tapasztalattal a birtokunkban segítünk ügyfeleinknek a lehető leghatékonyabban lebonyolítani az ingatlan eladását.


Kérjen értékbecslést!