Mi a tulajdoni lap? 

Egy okirat, amely tartalmazza egy adott ország területén található ingatlanok adatait, a hozzá tartozó jogokat és a jogilag jelentős tényeket. Ingatlan adás-vételi szerződés elengedhetetlen kelléke. Létezik hiteles és nem hiteles, változatban, a rajtuk szereplő információk megegyeznek. Létezik továbbá teljes, illetve szemle, míg előbbin az ingatlan teljes története szerepel, a szemle csak a jelen állapotot tükrözi. Szerződéskötésre 30 napnál nem régebbi használható, de az okirat szerkesztő ügyvéd az aláíráshoz általában lekéri a legfrissebb tulajdoni lapot. 

 

Mikor van szükségem tulajdoni lapra?

A tulajdoni lap egy olyan okirat, amely tájékoztatja Önt a bérelni, megvásárolni kívánt ingatlan teljes tulajdoni történetéről, adatairól, mint például a regisztrált méret, per-, és teher-, és igény feljegyzéseiről, teljes jogbiztonságot nyújtva Önnek. Tehát minden ingatlanügylet előtt szüksége van a tulajdoni lap megtekintésére.

 

Mi a foglaló?

A foglaló a szerződés beteljesedését biztosító mellékkötelezettség. Minden esetben a vevő adja és az eladó kapja. A szerződés teljesítése esetén a vételárba be kell számítani. Amennyiben a szerződés a vevőnek felróható körülmény miatt meghiúsul, úgy az adott foglalót elveszíti. Amennyiben az eladónak felróható okból hiúsul meg, úgy a kapott foglaló kétszeresét köteles a vevőnek megfizetni. Amennyiben a szerződés mindkét félnek felróható, vagy egyiknek sem, illetve a megállapodás közös megegyezéssel felbontják, úgy az eredeti állapotot kell visszaállítani, azaz a kapott foglaló a vevőnek visszajár. A foglaló mértékét felek közösen határozzák meg, általában a vételár 10%-ában.

 

Mi az előleg?

A foglalóvel ellentében nem a szerződés teljesítését biztosító mellékkötelezettség, hanem a vételár egy meghatározott része. Éppen ezért fontos a szerződésben pontosan meghatározni, mennyi a foglaló, és mennyi az előleg összege. A szerződés meghiúsulása nélkül az előleg teljes összege visszajár a vevőnek. A1 Ingatlan

    1061 Budapest , Dalszínház u. 10.
    +36 1 411-2080
    info@a1ingatlan.hu


Eladó ingatlanja van,
vagy épp ingatlant keres?

Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Küldés